Internetmedicin.se använder cookies för att kunna erbjuda en så bra tjänst som möjligt. Läs mer

Följande policy för personuppgifter används: Integritetspolicy

Analklåda - Pruritus ani
Författare Professor, överläkare , Kirurgiska kliniken/Akademiska sjukhuset
Docent , Kirurgi/Stockholm
Granskare Allmänläkare Helen von Sydow, /
Uppdaterad 2018-11-24
Specialitet Hud/Venereologi, Gastroenterologi, Kirurgi
Skriv ut
annonsBAKGRUND
 

Analklåda är ett mycket vanligt symtom vid proktologiska sjukdomar och inte sällan orsaken till att patienterna söker hjälp. En vanlig orsak är flytning från tarmen som ger en dermatit vilket orsakar klåda som i sin tur underhålls av att man kliar.

 

Orsaker
 

 • Den vanligaste anledningen till analklåda är flytning som uppkommer av analt läckage av slem vid hemorrojder, anal- eller rektalprolaps och vid analinkontinens. Vid lågt sittande rektalcancer, alternativt analcancer, kan förslutningen av anus vara försämrad och ge flytning/klåda.
   
 • Även flytning från analfistlar, fissurer eller fuktande anala sår leder till klåda.
   
 • Klåda förekommer också vid eksem. Detta kan antingen vara irritativt t ex vid överdriven tvättning med tvål och andra rengöringsmedel, eller allergiskt, orsakat av tvättmedel eller rengöringskrämer/vätskor. Svampinfektion, vanligen candidainfektioner, kan tillstöta i den fuktiga analhuden.

  Olika hudsjukdomar som psoriasis, neurodermatit eller lichen sclerosus kan ge besvärlig klåda om de är lokaliserade perianalt.
   
 • Anal klåda hos barn kan vara förorsakad av springmaskinfestation och det förekommer också att vuxna drabbas.
   
 • Fluor vaginalis ger ibland anal klåda.
   
 • Hos en del patienter med anal klåda förblir orsaken okänd.


SYMTOM
 

Klådan uppträder ff a nattetid när sängkläder gör att luftväxlingen är dålig. Patienterna river sig i sömnen vilket leder till sprickor och rivmärken som, vid fortsatt flytning och fuktighet, ytterligare ökar symtomen.

Det är också vanligt att patienterna har en känsla av bristande analhygien och därför tvättar sig ofta, oftast med tvål och vatten. De vanligaste tvålarna är basiska och skadar huden och leder därigenom till ytterligare hudmaceration med åtföljande ökning av klådan.

Hos de flesta patienter med klåda finns eksematösa förändringar i analhuden när de söker hjälp.


 

BEHANDLING
 

Av största vikt är att fastställa genesen till klådan. All behandling syftar till att undanröja den bakomliggande orsaken. Det är också viktigt, som vid alla typer av symtom från anus, att patienten genomgår en noggrann undersökning med palpation, inspektion och rekto-proktoskopi. Många proktologiska sjukdomar kan ge klåda och vid diagnos bör man ta ställning till lämplig åtgärd vilket kan eliminera klådan.

Patienter som tvättar sig ofta bör undvika tvål, eller övergå till att använda tvålar som är sura, men oftast räcker det med enbart vatten. Ett annat alternativ är att använda fet salva eller olja som rengöringsmedel. Apoteken säljer "barnsalva" och andra oparfymerade feta salvor. Klippning av naglarna kan vara ett sätt att minska traumatisering.

I ett övergångsskede när den bakomliggande orsaken till analläckaget är fastställd och behandling inledd, är patienterna hjälpta av en salva som innehåller ett milt ytanestetikum (exempelvis Xyloproct).

Vid tecken på eksem, har man ofta god hjälp av kortisonhaltiga preparat. Vissa av dessa kan vid långvarigt bruk leda till hudatrofi. Det gäller därför att i möjligaste mån använda svaga kortisonberedningar (exempelvis 1 % hydrokortisonkräm - inte salva). Behandling med dessa svagare preparat i krämform leder sällan till hudatrofi och behandlingen kan därför riskfritt ges under långa tider. Som hudskyddsmedel är oftast vattenavstötande salvor, exempelvis zinkpasta eller silonsalva, tillfyllest.

Vid måttligt analt läckage kan patienten instrueras att lägga en liten bomulls- eller toalettpapperssudd mot analöppningen. Den stannar kvar på plats när patienten reser sig upp och samlar upp viss del av fuktigheten. Genom dess närvaro retas analhuden vilket leder till ökad tonus i den externa sfinktern som gör att analöppningen försluts bättre. Det är också viktigt att använda luftiga kläder, gärna av bomull och lufta kliande hudpartier när tillfälle ges. Om genesen misstänks vara lös avföring eller ökad tarmsekretion kan en låg dos Loperamid.

Vid eksem med inslag av svamp kan någon gång pensling med gentianaviolett användas, då i utspädd lösning. Dessvärre brukar lösningen lämna fläckar på underkläderna. Vid såväl jästsvamps- som trådsvampsinfektioner är imidazolpreparaten (exempelvis Pevarylkräm 1%) mycket effektiva. De kan antingen användas som kräm eller vid samtidig eksematisering och klåda, i kombination med steroid. Någon gång är dessa svampinfektioner lokaliserade till andra partier av kroppen, som exempelvis på fötterna (fotsvamp) eller i ljumskarna och kräver då mer generell behandling med salvor innehållande antisvampmedel. Behandling mot svampinfektioner är långdragna och måste fortsätta flera veckor efter att symtomen försvunnit.

 

ICD-10

Pruritus ani L29.0

 
Copyright © Internetmedicin 2020
ID: 1295

Kommentera >>
Behandlingsöversikt: Analklåda - Pruritus ani

 
 
 
   Du måste vara inloggad för att skriva ut.
Logga in eller registrera dig gratis här.

Den här sidan kan inte skrivas ut på vanligt sätt.
Använd istället knappen Skriv ut (symbolen med skrivare) uppe till höger på sidan.

Endast registrerade användare har tillgång till utskriftsfunktionen.

Så här registrerar du dig och skriver ut:
1. Registrera dig (kostnadsfritt). Klicka på länken Ny användare uppe
till vänster på sidan och följ instruktionerna.
2. Ditt lösenord skickas till din e-postadress.
3. Logga in.
4. Gå till önskad behandlingsöversikt.
5. Klicka på knappen "Skriv ut" längst upp till höger på sidan.
6. Ett nytt fönster öppnas. Utskriftsdialogen visas, klicka på Skriv ut.
Undersköterska, geriatrik
Länssjukhuset i Kalmar


Sjuksköterska, geriatrik
Länssjukhuset i Kalmar


Sjuksköterska till psykiatrisk slutenvård
Psykiatriska kliniken, Nyköpings lasarett


Sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och barnmorskor
Region Sörmland, Nyköping, Eskilstuna och Katrineholm


Sjuksköterska
Njuravdelning Eskilstuna


ST-läkare akutsjukvård Akutmottagningen
Mälarsjukhuset Eskilstuna


Två bröstkirurger med onkologiskt intresse
Mälarsjukhuset Eskilstuna


Intensivvårdssjuksköterska Nyköping Intensivvårdsavdelningen
Nyköpings lasarett


Psykolog till primärvården
Vårdcentralen Linden, Katrineholm


Läkare till specialiserad sjukvård i hemmet
Medicinkliniken, Kullbergska sjukhuset, Katrineholm


Sjuksköterska - Dialysmottagningen i Kalmar och Oskarshamn
Länssjukhuset i Kalmar

annons
annons
annons