Denna tjänst är ett beslutsstöd i den kliniska vardagen och endast avsedd för läkare och sjuksköterskor med förskrivningsrätt.
Vissa delar av vår nya webbplats är fortfarande under färdigställande och beräknas vara klart inom kort, vi ber om ert tålamod med eventuella störningar.
Vill du komma i kontakt med oss kan du maila till hej@internetmedicin.se.

Asterisk-dagger-koder

Om asterisk- och daggerkoder

Vissa diagnoser anges med två koder, där den första kallas asteriskkod och den andra daggerkod. Asteriskkoden beskriver manifestation eller lokal, medan daggerkoden anger etiologin för tillståndet i fråga. Asteriskkoder kan inte användas utan daggerkod. I sökresultaten markeras asteriskkoder med en asterisk (*) och förslag till daggerkoder med daggertecken (†).

Hjälp med asterisk-dagger-kodning

icd.nu kan du få hjälp att hitta passande par av asterisk-dagger-koder. Det finns tre alternativa funktionssätt, där daggerkoder föreslås 1) automatiskt, 2) på begäran och 3) inte alls. Inställningen hittar du under menyn ”alternativ” längst upp till vänster på skärmen.

Daggerkoder på begäran

I detta läge visas en pil vid asteriskkoder där förslag på daggerkod finns:

Först när du klickar på pilen, så visas daggerkoderna. Den grå klammern gör det tydligt till vilken asteriskkod de hör:

Daggerkoder automatiskt

Här visas förslagen direkt – utseende som på bild två.

Avstängt läge

Om du väljer detta så ges inga förslag på daggerkoder.

Samverkan med snabblistan

I det fall du använder snabblistan för att snabba upp dikterandet behöver du bara klicka på plustecknet bredvid daggerkoden, så hamnar både asterisk- och daggerkod i listan. Klickar du istället på det invid asteriskkoden så är det bara denna som hamnar i listan.

Prenumerera på våra nyhetsbrev