Denna tjänst är ett beslutsstöd i den kliniska vardagen och endast avsedd för läkare och sjuksköterskor med förskrivningsrätt.
Vissa delar av vår nya webbplats är fortfarande under färdigställande och beräknas vara klart inom kort, vi ber om ert tålamod med eventuella störningar.
Vill du komma i kontakt med oss kan du maila till hej@internetmedicin.se.

Laktosintolerans – kostråd

FÖRFATTARE

Med dr, leg. dietist Stine Störsrud, Medicinkliniken/Sahlgrenska universitetssjukhuset

GRANSKARE

Med dr, spec i allmänmedicin Jessica Freudenthal, Kungsholmsdoktorn/

UPPDATERAD

2020-08-10

SPECIALITET
INFORMATION
INNEHÅLL

BAKGRUND


Utifrån orsaken till laktosintolerans är det viktigt att ge patienten grundläggande information. Primär laktosintolerans är ej en sjukdom. Det är ett genetiskt medfött tillstånd, med början ungefär vid skolålder, med nedsatt förmåga att bryta ner mjölksocker, laktos, som man i varierande grad behöver ta hänsyn till i val av kost.

Sekundär laktosintolerans, alltså en övergående brist på laktas på grund av annan sjukdom/tillstånd i tunntarmen, försvinner i regel om utlösande sjukdom/tillstånd framgångsrikt kan behandlas, som exempelvis vid celiaki. Det är därför viktigt att då och då omvärdera diagnosen sekundär laktosintolerans.
 

Behandlingsöversikt: Laktosintolerans


BEHANDLING
 

  • Behandling inleds sedan celiaki eller eventuell annan sjukdom/tillstånd uteslutits vid upplevd laktosintolerans.
     
  • Behandlingen bör ses som egenvård i form av laktosfria livsmedel och/eller tillskott av laktasenzym.
     
  • Kontakt med dietist kan tas för bedömning av näringsintag, hjälp med implementering av laktosfria produkter och/eller ersättningsprodukter vid behov.
     
  • En utvidgad behandling med full laktoselimination förutsätter kontakt med dietist.

Laktosreducerad kost
 

Laktosintolerans behandlas både hos barn och vuxna med laktosreducerad kost. I de flesta fall tolereras upptill cirka 5 gram laktos per måltid (ca 1 dl mjölk) vilket gör att specialprodukter i regel behövs vid högre intag. Tabellen från Livsmedelsverket nedan visar mängden laktos i olika livsmedel. Det finns i dag ett mycket stort utbud av laktosreducerade och laktosfria produkter som kan och bör användas för att säkerställa näringsintaget, främst kalcium och vitamin D.

Det finns även mjölkfria alternativ som är baserade på exempelvis havre, soja, ris eller nötter. Viktigt är då att välja de sorter som är berikade med kalcium och vitamin D om de skall användas som ersättning för mejeriprodukter.

Vissa läkemedel innehåller laktos men mängden är så liten att det sannolikt ej ger symtom.

 

Laktasenzym
 

Enzymet laktas finns att köpa som tillskott på apotek eller hälsokost och tas i regel i samband med måltid som innehåller laktos. Barn under 16 år kan förskrivas laktasenzym till reducerad kostnad på livsmedelsanvisning. Personer över 16 år får själva stå för kostnaden.

 

Tillskott av kalcium och vitamin D
 

Tillskott av kalcium och eventuellt vitamin D kan behövas om laktosinnehållande produkter ej ersätts av laktosfria och/eller berikade alternativa produkter, alternativt andra källor. Detta för att säkerställa ett adekvat intag för att minska risken för osteopeni och därmed ökad risk för frakturer.


 

LAKTOSINNEHÅLL I LIVSMEDEL


Tabell 1. Livsmedel grupperade efter laktosinnehåll (g per 100g).

< 0,01 g< 0,1 g0,1-1 g
Laktosfria produkter
Hårdost
Mjukost
Mjölkfritt margarin/matfett
Ströbröd*
Knäckebröd*
Vitmögelost
Grönmögelost
Gräddersättning
Majonnäs*
Dressingar*
Låglaktosprodukter
Kaffebröd*
Smör
Margarin/matfett
Mozzarella
Grahamsbröd och franskbröd*
Leverpastej*
Fetaost
Salladsost
Potatis- och majschips*
1-3 g> 3 g> 6 g
Konfektyrer*
Vispgrädde
Crème fraiche
Cottage cheese
Pannkaksmix*
Majonnäs (lätt-)
Färskost
Korv*
Yoghurt
Maränger (tillverkade av skummjölk)
Mjukost med mjölkpulver
Halloumi
Chips Sourcream
Glass
Mjölkprodukter
Opastöriserad mjölk
Getmjölk
Filprodukter
H-grädde
Kaffegrädde
Gräddfil
Kvarg
Mesost
Messmör
Pulver till vissa vällingar och grötar*
Mjölkchoklad
Nougat*
Vissa müsli*
Potatismospulver* Kryddblandningar*
Torra såsmixer*
Yoghurtgodis


Tabellvärdena bygger på analyser utförda på Livsmedelsverket.

* Kan innehålla mjölk. Om mjölk ingår i ett livsmedel ska det anges i ingrediensförteckningen.


 

ICD-10

Laktosintolerans, ospecificerad E73.9

 

Referenser

Misselwitz B, Pohl D, Fruhauf H, Fried M, Vavricka SR, Fox M. Lactose malabsorption and intolerance: pathogenesis, diagnosis and treatment. United European gastroenterology journal. 2013;1(3):151-9. Länk

Scrimshaw NS, Murray EB. The acceptability of milk and milk products in populations with a high prevalence of lactose intolerance. Am J Clin Nutr. 1988 Oct;48:1079-159. Länk

Suarez, FL, Savaiano, DA, Levitt, MD. A comparison of symptoms after the consumption of milk or lactose-hydrolyzed milk by people with self-reported severe lactose intolerance. N Engl J Med 1995; 333:1. Länk

Yanyong Deng, Benjamin Misselwitz, Ning Dai and Mark Fox. Lactose intolerance in adults: Biological mechanism and dietary management. Nutrients 2015, 7, 8020-8035. Länk

Livsmedelsverket - Mjölk och laktos. Länk

1177 - Laktosintolerans. Länk

COPYRIGHT © INTERNETMEDICIN AB

Kommentera >>

Lämna ett svar

Tack för din kommentar!


Prenumerera på våra nyhetsbrev