Internetmedicin.se använder cookies för att kunna erbjuda en så bra tjänst som möjligt. Läs mer

annons
Celiaki, kostbehandling
Författare Leg dietist , /www.bellybalance.se
Granskare Med dr, Spec i allmänmedicin Jessica Freudenthal, Kungsholmsdoktorn/
Uppdaterad 2017-08-26
Specialitet Gastroenterologi
Skriv ut
annons


BAKGRUND
 


I Sverige har 1-3 % av befolkningen utvecklat celiaki eller glutenintolerans, men 30-40 % bär på riskgener för sjukdomen. Både barn och vuxna kan utveckla celiaki och mängden gluten i kosten under det första året har setts kunna påverka uppkomsten. Sjukdomen går inte att bota och behandlingen vid celiaki är livslång strikt glutenfri kost. Det innebär att undvika glutenprotein som finns i sädesslagen vete, korn, råg, dinkel (spelt) och kammut. Havre innehåller inte gluten men mals ofta i samma kvarnar som övriga sädesslag och kan därför innehålla gluten. Helt glutenfri havre kallas ”rent havre” och är mald på kvarn som endast hanterar havre.

Forskning har visat att de allra flesta som har celiaki tål max 50 mg gluten per dag. Det generella gränsvärdet för gluten vid celiaki är därför satt till 50 mg gluten per dag. Ett mindre antal personer tål dock mindre gluten än 20 ppm (parts per million = 1 mg gluten per kilo = 0,0001 %) eller inget gluten alls. EU-kommissionen har beslutat att testade produkter får märkas utifrån gluteninnehållet enligt nedan:

  • glutenfri innebär att produkten inte har mer än 20 ppm.
  • mycket låg glutenhalt innebär att produkten har 21-100 ppm.

Kost som inte innehåller något gluten kallas naturligt glutenfri. Där ingår livsmedel som t ex rotsaker, ris, quinoa, fisk, kött, fågel, frukt, bär, grönsaker, baljväxter, nötter och frön.


 

BEHANDLING
 

Kostbehandling vid celiaki för barn och vuxna

Kostbehandling skall ske i samråd med dietist på respektive barnmottagning, gastromottagning eller i primärvården.

Följande livsmedel innehåller vanligen gluten:
 

  • Bröd, bakverk och mjöl
  • Flingor, müsli, gröt och välling
  • Pasta, couscous och bulgur
  • Såser
  • Skorpmjöl
  • Buljonger
  • Choklad och godis (främst risk för kontaminering)
  • Korvar, halv och helfabrikat
  • Kryddblandningar
  • Öl

Det är viktigt att läsa ingrediensförteckningen. Om osäkerhet finns får tillverkaren kontaktas för ett förtydligande.

Svenska Celiakiförbundet ger tillsammans med Gothia förlag ut boken Ingredienslexikon. Med hjälp av den kan du ta reda på om ett livsmedel innehåller gluten. Boken går att beställa via Svenska Celiakiförbundets hemsida.

Livsmedel som innehåller max 20 ppm får märkas med den internationella symbolen ” det överstrukna sädesaxet”.
 

bild.jpg


Exempel på livsmedel som är märkta med denna symbol är:
 

  • Glutenfria flingor och müsli
  • Glutenfritt bröd och bakverk
  • Glutenfri pasta
  • Glutenfritt mjöl

Det finns idag många livsmedel som är naturligt glutenfria och kan användas i gröt, bröd, pasta och som flingor.

Följande är naturligt glutenfria livsmedel som är vanligt förekommande i större livsmedelsbutiker:
 

  • Potatismjöl och majsmjöl
  • Rismjöl och sojamjöl
  • Mandelmjöl och kokosmjöl
  • Havremjöl och havregryn (båda på ren havre)
  • Quinoamjöl och bovetemjöl
  • Chiamjöl och amaranth-frön
  • Durramjöl, teffmjöl, och tapiokamjöl
  • Hirsflingor

Ersättningsprodukter inte alltid hälsosamma

På senare tid har studier kommit där man sett att glutenfri kost snarare ökat risken för hjärt-kärlsjukdom och diabetes. Anledning är att ersättningsprodukterna i många fall innehåller mer socker och fett och mindre kostfiber än gluteninnehållande livsmedel. Det innebär att sättet på vilket man äter en glutenfri kost spelar roll för hälsan på lång sikt.


Livsmedelshantering vid celiaki

Om det inom en familj finns personer som endast tål ytterst små mängder eller inget gluten är det viktigt att ha separata skärbrädor för gluteninnehållande mat så att denna inte kontaminerar den glutenfria maten. Det innebär även att gluteninnehållande livsmedel inte får hanteras på samma skärbräda eller i samma kok-/stekkärl som används till icke gluteninnehållande livsmedel ex. glutenfritt bröd, ris, grönsaker och kött. Personen som har celiaki bör ha eget smörpaket. Glutenfritt bröd och mjöl bör förvaras separerat från gluteninnehållande livsmedel.


Behov av tillskott

Vid nyupptäckt celiaki kan behov finnas av tillskott på B12, järn och folat. Efter en tid med glutenfrikost har tarmarna normalt återfått sin näringsupptagande funktion och en allsidig glutenfri kost behöver oftast inte berikas med kosttillskott.


Livsmedelsanvisning för barn

Barn upp till 16 år har enligt lag rätt till ett begränsat bassortiment av subventionerade glutenfria specialprodukter genom en så kallad livsmedelsanvisning. Anvisningen av specialprodukter ska ske av läkare med speciell behörighet. Man får de glutenfria livsmedlen via apoteket till ett billigare pris. Vid 16 års ålder upphör den statliga livsmedelsanvisningen.


Merkostnadsersättning till vuxna

Vid 16 års ålder avgör bostadsort om ekonomiskt stöd kan erhållas.
 


Referenser

Svenska celiakiförbundet;

Livsmedelsverket: Gluten

Kupper, C. (2005) Dietary guidelines and implementation for celiac disease. Gastroenterology, Volume 128, Issue 4, Supplement 1, April 2005, Pages S121-S127. PubMed-länk

 

Copyright © Internetmedicin 2017
ID: 6598

Kommentera >>
Behandlingsöversikt: Celiaki, kostbehandling

 
 
 
   



Du måste vara inloggad för att skriva ut.
Logga in eller registrera dig gratis här.

Den här sidan kan inte skrivas ut på vanligt sätt.
Använd istället knappen Skriv ut (symbolen med skrivare) uppe till höger på sidan.

Endast registrerade användare har tillgång till utskriftsfunktionen.

Så här registrerar du dig och skriver ut:
1. Registrera dig (kostnadsfritt). Klicka på länken Ny användare uppe
till vänster på sidan och följ instruktionerna.
2. Ditt lösenord skickas till din e-postadress.
3. Logga in.
4. Gå till önskad behandlingsöversikt.
5. Klicka på knappen "Skriv ut" längst upp till höger på sidan.
6. Ett nytt fönster öppnas. Utskriftsdialogen visas, klicka på Skriv ut.








Chefsjobb
Folktandvården VGR


Specialistläkare/Överläkare (LUS)
till Klinisk mikrobiologi, Lund


Vi tar emot remisser för kardiologisk konsultation och klinisk fysiologi. Korta väntetider
Stockholm Heart Center


Stabsläkare till Högkvarteret
Försvarsmakten


Arbeta som läkare hos Min Doktor
Min Doktor


Överläkare/Specialistläkare
till VO AnOpIVA i Helsingborg och Ängelholm


Specialist i allmänmedicin
Hässelby Akademiska Vårdcentral