annons
annons
Colon irritabile, IBS (Irritable Bowel Syndrome) – kostbehandling
Författare Leg dietist Sofia Antonsson, /Enskede
Granskare Docent Bengt R. Widgren, FoUU Chef/Region Halland
Uppdaterad 2013-11-21
Specialitet Gastroenterologi
Skriv ut
annons




BAKGRUND


Kostråd vid colon irritabile (IBS) bör individualiseras och baseras på symtombilden eftersom symtomen kan variera vid diagnosen. Genom att föra mat- och symtomdagbok kan man få hjälp med att finna samband mellan matintag och symtom. Det kan finnas en risk för att patienter med IBS kraftigt begränsar sitt kostintag. Det är därför viktigt att patienten även uppmanas att lägga till livsmedel i kosten som de tidigare uteslutit eller hitta lämpliga ersättningsprodukter.

Innan kostbehandling av IBS bör patienten genomgå medicinsk undersökning av läkare för att utesluta andra diagnoser som t ex celiaki/glutenintolerans eller laktosintolerans. Vid blod i avföringen, viktnedgång eller andra icke IBS relaterade symtom skall en fortsatt medicinsk undersökning ske.

För mer information, se:
 

Colon irritabile, IBS (Irritable Bowel Syndrome)



 

BEHANDLING


Allmänna kostråd
 

  • Regelbundna måltider fördelade jämnt över dagen. Hellre flera små än få stora måltider.
     
  • Tugga maten väl med stängd mun.
     
  • Ät långsamt och i lugn och ro.


Specifika kostråd

Specifika kostråd som kan gälla för vissa patienter:
 

  • Fet mat ökar smärtkänsligheten i tarmen och kan försämra gaspassagen. Vid diarré kan känslighet för fett förekomma.
     
  • Sötningsmedel och kolsyrade drycker är gasbildande.
     
  • Fiberrik mat är inte alltid gynnsam. Patienten bör prova sig fram till vilken mängd som är lämplig. Vid förstoppning kan en ökad fibermängd provas. Lösliga fibrer från havre, baljväxter, frukt och grönsaker är då att föredra.
     
  • Kaffe ökar mängden saltsyra i magsäcken och ökar motoriken i magtarmkanalen.
     
  • Alkohol och starka kryddor påverkar funktionen i mage och tarm.
     
  • Gasbildande livsmedel ökar spänningen i tarmen, t ex kål, lök, paprika, bönor m m.
     
  • Känslighet för laktos kan hos en del orsaka besvär. Om misstanke finns kan laktosreducerad kost provas. Laktos finns t ex i mjölkprodukter, messmör, mjölkchoklad och glass.
     
  • Flertalet patienter med IBS lider av kolhydratmalabsorption i födan och kan vara hjälpta av kostbehandlingen FODMAP där fermenterbara kolhydrater utesluts. Man bör då undvika:
    Fruktos: Honung, äpple, päron, torkad frukt, fruktjuice
    Laktos: mjölk, fil, yoghurt av ko, get och får
    Oligosackarider: vete, korn, råg, havre, baljväxter, lök och vitlök
    Sockeralkoholer: Godis, tuggummi, dietmarmelad, dietchoklad, avokado, svamp
     
  • Mjölksyrabakterier eller laktobaciller kan eventuellt hjälpa till att minska gasproblematiken. Bakterierna finns både i produkter som fil och yoghurt, fruktdrycker samt i tablettform.


Övriga faktorer

Övriga faktorer som kan påverka magtarmkanalen och ge ökade symtom:
 

  • Rökning och snusning
  • Fysisk inaktivitet
  • Stress i vardagen
  • Låg trivsel i vardagslivet (arbete, hem, socialt)
  • Dålig sömn
  • Oregelbundna arbetstider

Kombinerad behandling med avslappningsövningar och stresshantering kan hjälpa patienter att hantera sina symtom då oro är vanligt förekommande. Patienter bör även uppmuntras till att utöva fysisk aktivitet. Medicinsk yoga som fokuserar på andning kan vara effektivt för att sänka stressnivån i kroppen.

IBS-skolor erbjuds på flera ställen runt om i landet.


 


ICD-10

Irritabel tarm utan diarré K58.9
Irritabel tarm med diarré K58.0

 
Sjukskrivning

Länkar till försäkringsmedicinskt beslutsstöd från Socialstyrelsen:
K58 Irritabel tarm

Referenser
 

Eswaran S, Tack J, Chey WD. Food: The forgotten Factor in the Irritabile Bowel Syndrome. Gastroenterol Clin N Am 2011;40:141-162.

Quigley EMM. The use of Probiotics, Prebiotics and Synbotics in the Management of Irritabile Bowel Syndrome. European Gastroenterology & Hepatology Review, 2012;7(4):233-236.

El-Salhy M, Ostgaard H, Gundersen D, Hatlebakk JG, Hausken T. The role of diet in the pathogenesis and management of irritable bowel syndrome. Int J Mol Med. 2012 May; 29(5):723-31.

Burden S. Dietary treatment of irritable bowel syndrome: current evidence and guidelines for future practice. J Hum Nutr Diet. 2001 Jun;14(3):231-41.

Heizer WD, Southern S, McGovern S. The role of diet in symptoms of irritable bowel syndrome in adults: a narrative review. J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1204-14.

Copyright © Internetmedicin 2014
ID: 4643


Du måste vara inloggad för att skriva ut.
Logga in eller registrera dig gratis här.

LÄKARE


Specialister i Allmänmedicin
Adecco, bemanningsuppdrag över hela Sverige


Specialistläkare
BUM Alingsås, Södra Älvsborgs Sjukhus


Specialistläkare
Vidarkliniken, rehabilitering


1-2 ST- läkare
Vårdcentralen Gnesta


Områdeschef
Klinisk patologi/cytologi, Danderyds sjukhus


Underläkare
Infektionskliniken, Trollhättan


Specialister i Psykiatri
Adecco, bemanningsuppdrag över hela Sverige


Akutläkare
NU-sjukvården, Akutverksamheten


Specialistläkare i allmänmedicin
VårdcentralenTåbelund i Eslöv



Specialistläkare
inom Klinisk fysiologi och Nuklearmedicin !


ST-läkare
Infektionskliniken, Trollhättan


Sektionschef för ST- läkare
Vuxenpsykiatri i Lund



Beroendeläkare till
psykiatrin i Dalarna
AT-LÄKARE

Underläkare
Infektionskliniken, Trollhättan


ST-läkare
Infektionskliniken, Trollhättan
SJUKSKÖTERSKOR

Stomiterapeut/ Sjuksköterska
Kirurgkliniken i Falun


Uroterapeut
Kirurgkliniken, Falun
ÖVRIGT

Sektionschef för ST- läkare
Vuxenpsykiatri i Lund
annons
annons